Nieuwe functies in Linux Mint 19.3
Vertaling van de verzamelde pagina’s “Nieuwe functies in Linux Mint 19.3”
Cinnamon
Mate
Xfce
Specifieke onderdelen staan in een andere kleur.
Linux Mint 19.3 wordt ondersteund tot 2023 met zogenaamde Lange Termijn Ondersteuning (en: LTS). Het wordt geleverd met bijgewerkte software en biedt verfijningen en veel nieuwe functies om uw desktopervaring comfortabeler te maken.
Systeemrapporten
Er verschijnt iets nieuws in het systeemvak nadat Linux Mint 19.3 is geïnstalleerd. Een klein waarschuwingspictogram probeert aandacht te trekken en geeft aan dat er een paar dingen zijn die kunnen worden beoordelen.
In het verleden is gewerkt aan het verbeteren van documentatie (zoals de Installatiehandleiding) en het welkom venster wanneer u zich voor de eerste keer aanmeldt (het gedeelte met de eerste stappen van het welkomstscherm).
In Linux Mint 19.3 gaan we een stap verder en proberen we mogelijke problemen op uw computer te detecteren.
Als u een taalpakket, een multimediacodec mist, als een hardwarestuurprogramma of een nieuwe versie van Linux Mint beschikbaar is, laat dit kleine pictogram zien en oplossingen bieden.
In de documentatie, de release-opmerkingen en tot op zekere hoogte het welkomstscherm, documenteren we problemen die alle gebruikers in het algemeen treffen. Met de systeemrapporten voeren we een diagnose uit die specifiek is voor uw computer en kunnen we informatie verstrekken die met name voor u relevant is.
Taal instellingen
Samen met de landinstelling en de regio kunt u met het hulpprogramma voor taalinstellingen nu uw tijdnotatie instellen.
HiDPI-ondersteuning
HiDPI-ondersteuning is bijna voltooid: het wordt ondersteund in alle Linux Mint 19.3-edities en, met uitzondering van Hexchat en Qt5Settings, door alle toepassingen die standaard zijn inbegrepen.
Dankzij XappStatusIcon kunnen pictogrammen in het systeemvak er helder uitzien.
Vlaggen in de hulpmiddelen voor taalinstellingen en softwarebronnen zijn niet langer wazig.
In Cinnamon werd HiDPI-ondersteuning opgelost in de screensaver beelden en de voorbeelden van thema’s.
Celluloïde
Celluloid vervangt Xplayer als de standaard multimediaspeler.
Het afspelen van een film op een laptop kan de batterij snel ontladen. Als de CPU te heet wordt, schoppen de fans ook en maakt de computer lawaai. Als de resolutie te hoog is om door de CPU te worden verwerkt, wordt de video schokkerig.
Xplayer is gebaseerd op GStreamer / ClutterGST en kan alleen video’s weergeven via de CPU.
Celluloid is gebaseerd op de uitstekende MPV-backend die veel betere prestaties en hardwareversnelde weergave biedt. Het kan veel grotere resoluties aan dan Xplayer op dezelfde computer.
Gnote
Gnote vervangt Tomboy als de standaardtoepassing om notities te maken. Met uitzondering van het pictogram in het systeemvak biedt Gnote dezelfde functionaliteit als Tomboy, maar het is gebaseerd op moderne technologie.
Tomboy was de laatste applicatie in Linux Mint die afhankelijk was van Mono en een van de weinige resterende apps die HiDPI niet ondersteunden.
Afbeelding bewerken
Gimp is een uitstekende applicatie, maar het heeft een zeer steile leercurve en de gebruikersinterface is behoorlijk intimiderend voor beginnende gebruikers.
In Linux Mint 19.3 werd Gimp verwijderd uit de standaard softwareselectie en vervangen door een veel eenvoudiger applicatie genaamd “Drawing”.
Met deze nieuwe applicatie kun je afbeeldingen tekenen, maar ook wijzigen, vergroten of verkleinen en bijsnijden.
Cinnamon 4.4
Paneelzonetekst en symbolische pictogramgrootte
Elke paneelzone (links, midden, rechts … of boven, midden en onderaan als het paneel verticaal is) heeft nu de mogelijkheid om zijn eigen tekstgrootte en zijn eigen grootte voor symbolische pictogrammen te produceren.
Nemo contextmenu
In de voorkeuren van Bestandsbeheer is het nu mogelijk om te configureren welke acties zichtbaar moeten zijn in het contextmenu:
Overige verbeteringen
Verbeterde opstartanimatie
– Na een crash kan Cinnamon opnieuw worden gestart zonder 3rd party onderdelen (onderdelen die niet direct van Linux Mint afkostig zijn)
– Snelheidsoptimalisaties in menu-applet, thema-instellingen en smaakmakers(persoonlijkevoorkeuren)-instellingen
– De venster aandacht modus kan nu worden geconfigureerd in Systeeminstellingen
– Ondersteuning voor stille meldingen
– Vereenvoudigde vensterinstellingen
– Bewerkte paneelinstellingen en menu
– HiDPI-instellingen verplaatst naar weergavemodule
– Optie toegevoegd om het touchpad uit te schakelen wanneer een muis is aangesloten
– Nieuwe sorteeroptie voor smaakmakers (applets, desklets, thema’s en extensies) afhankelijk van eventuele updates
– Netwerk-applet scant het netwerk automatisch wanneer geopend (knop voor opnieuw scannen verwijderd)
– Fixes voor Dbus en pulseaudio in geluidsapplet
– Datum- en tijdinstellingen herschreven in Python
– Out-of-process Gtk-dialoogvensters die worden gebruikt om smaakmakers weer te geven “Over …”
– Smaakmakers kunnen opnieuw worden geladen vanuit hun instellingsvenster
– Systeembreed mechanisme om Linux-distributies de instellingen van JSON Spice te laten overschrijven
Xfce 4.14
Linux Mint 19.3 wordt geleverd met de nieuwste Xfce 4.14, die HiDPI-ondersteuning en vele verbeteringen biedt.
De window manager kreeg ondersteuning voor VSync (met behulp van Present of OpenGL als backend) om flikkering van het display te verminderen of te verwijderen, HiDPI-ondersteuning, verbeterde GLX-ondersteuning met NVIDIA-eigen / closed source-stuurprogramma’s, ondersteuning voor XInput2 en verschillende verbeteringen aan de compositor.
Het paneel kreeg ondersteuning voor de primaire monitorfunctie van RandR, verbeterde venstergroepering in de plug-in voor takenlijsten (betere UX, visuele groepindicator, enz.), Een “pictogramformaat” -instelling per paneel, een nieuw standaard klokformaat en klokformaatevaluator.
Het bureaublad biedt nu ondersteuning voor de primaire monitorfunctie van RandR, een oriëntatie-optie voor het rangschikken van pictogrammen, een contextmenu-optie “Volgende achtergrond” en synchroniseert nu de achtergrondselectie van de gebruiker met AccountsService.
Er is een volledig nieuw dialoogvenster voor het beheren van kleurprofielen gemaakt. Voor de meeste gebruikers betekent dit out-of-the-box-ondersteuning voor in kleur beheerd afdrukken (via cupsd) en scannen (via saned). Voor monitorprofielen moet u een extra service zoals xiccd installeren.
In de weergave-instellingen kunnen gebruikers nu complete multi-display-configuraties opslaan en (automatisch) herstellen, wat vooral handig is voor degenen die hun laptop vaak aansluiten op verschillende dockingstations of opstellingen. Verder werd er veel tijd besteed aan het intuïtiever maken van de gebruikersinterface en werd een verborgen optie toegevoegd ter ondersteuning van RandR-weergaveschaal (geconfigureerd via Xfconf).
Er is een optie toegevoegd in de instellingen voor Vormgeving om Gtk-venster te schalen.
De sessiemanager ontving hybride slaapondersteuning, verbeteringen in het standaard opstarten van de sessie om snelheidsproblemen te vermijden, een functie om autostart-items toe te voegen en te bewerken, een knop voor het wisselen van gebruiker in de uitlogdialoog en verbeterde sessiekiezer en instellingendialogen (de laatste met een nieuw tabblad dat opgeslagen sessies toont). Verder kunnen nu commando’s niet alleen “autostart-stijl” uitvoeren tijdens het inloggen, maar ook wanneer je computer onderbreekt, uitlogt etc. Eindelijk worden Gtk-applicaties nu sessie-beheerd via DBus en worden screensavers ook gecommuniceerd met (bijv. geremd) via DBus.
In Thunar werd de pathbar bewerkt voor ondersteuning voor grotere miniaturen en ondersteuning voor een “folder.jpg” -bestand dat het pictogram van de map wijzigde (bijv. Voor covers van muziekalbums) werd toegevoegd. Hoofdgebruikers zullen ook de verbeterde toetsenbordnavigatie opmerken (zoomen, tabbladnavigatie). De volumemanager van Thunar heeft Bluray-ondersteuning gekregen.
Tumbler, de thumbnailing-service, ontving veel fixes en ondersteuning voor het Fujifilm RAF-formaat.
De applicatiezoeker kan nu optioneel worden geopend als een enkel venster en kan nu gemakkelijker met alleen het toetsenbord worden genavigeerd.
De power manager ontving veel bugfixes en enkele kleinere functies, waaronder ondersteuning voor de XF86-battery knop en voor de nieuw gecreëerde xfce4-screensaver. De paneelinvoegtoepassing zag ook verschillende verbeteringen: het kan nu optioneel de resterende tijd en / of percentage weergeven en het vertrouwt nu op de standaardpictogramnamen van UPower om te werken met meer pictogramthema’s.
De meldingsservice heeft ondersteuning gekregen voor persistentie – met andere woorden: meldingsregistratie – en een modus “Niet storen”, die alle meldingen onderdrukt. Er is een nieuwe paneelplug-in gemaakt die gemiste meldingen toont (vooral handig tijdens de modus “Niet storen”) en snelle toegang biedt tot het schakelen tussen de modus “Niet storen”. Eindelijk is ondersteuning toegevoegd voor het weergeven van meldingen op de primaire monitor van RandR.
Met de schermafbeelding maker kan de selectierechthoek nu worden verplaatst en tegelijkertijd de breedte en hoogte weergeven. Het IMGUR-uploaddialoogvenster is vernieuwd en de opdrachtregel biedt meer flexibiliteit.
Het klembordbeheer heeft nu verbeterde ondersteuning voor sneltoetsen (via een poort naar GtkApplication), verbeterde en consistentere pictogramgrootte en een nieuw toepassingspictogram.
De pulseaudio-paneelplug-in ontving MPRIS2-ondersteuning om mediaspelers op afstand te kunnen bedienen en ondersteuning voor multimediatoetsen op het bureaublad.
De terminal-emulator zag een enorme hoeveelheid bugfixes en verbeteringen sinds Xfce 4.12.
XApps verbeteringen.
Status Icons
Versie 1.6 van libxapp introduceert een nieuwe systeemvakoplossing genaamd XAppStatusIcon.
Dit zijn de voordelen ten opzichte van GtkStatusIcon:
HiDPI-ondersteuning
Ondersteuning voor donkere thema’s en symbolische pictogrammen
Geen weergave-, grootte- of bijsnijdproblemen
Geen afhankelijkheid van verouderde GtkSocket / GtkPlug-technologie
Het biedt ook de volgende voordelen in vergelijking met AppIndicator:
Ondersteuning voor elke muisklik, het indrukken en loslaten van knoppen
Ondersteuning voor meerdere menu’s
Native menu’s
Ondersteuning voor meerdere lagen
Symbolische pictogrammen worden gescheiden van pictogrammen in volledige kleur om het er nog mooier uit te laten zien. De pictogrammen zien er helder uit in HiDPI en worden direct weergegeven door de applet.
Er zijn applets voor XAppStatusIcon. LibXApp 1.6 biedt ook een API waarmee u heel gemakkelijk applets kunt schrijven voor andere desktopomgevingen.
In Linux Mint 19.3 worden alle edities geleverd met een XAppStatusIcon-applet. Net als in het verleden is ondersteuning voor libAppIndicator standaard uitgeschakeld, maar toepassingen die deze bibliotheek gebruiken leunen niet langer op GtkStatusIcon, maar gebruiken XAppStatusIcon.
Pictogramkiezer
De XAppIconChooser-widget is verbeterd om een standaardpictogram en aangepaste pictogramcategorieën te ondersteunen.
Dit wordt onder andere gebruikt door de menu-applet om u te laten kiezen uit verschillende Linux Mint-logo’s:
Blueberry
Blueberry kreeg een visuele revisie.
Onder de motorkap beschikt het over betere apparaatdetectie, betere foutrapportage en ondersteunt het meer Bluetooth-apparaten dan voorheen.
Overige verbeteringen
Pix: de diavoorstelling respecteert de instellingen voor de zoomkwaliteit en de standaardkwaliteit is ingesteld op Hoog.
Xed: u kunt nu met de rechtermuisknop op koppelingen klikken om ze te bezoeken.
Xreader: nieuwe annotatieknoppen zijn toegevoegd aan de zijbalk.
Xviewer: Ctrl + KP_0 (toets nul op toetsenbord) reset het zoomniveau.
LightDM-instellingen: u kunt nu een muisaanwijzerthema selecteren voor het inlogscherm.
Systeem verbeteringen
“Hardware Detection Tool” is toegevoegd aan het BIOS-menu van de ISO-images.
Deze release wordt geleverd met linux-firmware 1.173.9 en de Linux kernel 5.0.
Artwork verbeteringen
Het Linux Mint-logo werd verfijnd en vereenvoudigd van een complex ontwerp met verlopen tot een eenvoudige “LM” -vorm die kan worden ingebed in een blad, maar ook in een cirkel, een badge of op zichzelf kan worden gebruikt. Dit geeft kunstenaars veel meer vrijheid en flexibiliteit als het gaat om het produceren van kunstwerken en we kunnen symbolische pictogrammen maken die zich veel makkelijker dan voorheen aanpassen aan verschillende kleuren.
Het splashscherm van Plymouth bevat nu wat het team de “Wasmachine” noemt:
Het opstartmenu is ook opnieuw ontworpen:
Linux Mint 19.3 biedt een uitstekende verzameling achtergronden van Alberto Restifo, Andreas Gucklhorn, Andrey Andreyev, Arto Marttinen, Brady Bellini, Bruno Fantinatti, Dawid Zawila, Hoach Le Dinh, Jan Kaluza, Jenna Beekhuis, Juergen Donauer, Julius Rinke, Kevin Young, Olivier Miche, Rob Bates, Ryan Booth en Thomas Tucker.
Hoofd onderdelen
Linux Mint 19.3 bevat Linux-kernel 5.0, Ubuntu 18.04-pakketbasis, LTS-strategie en:
Cinnamon 4.4
MATE 1.22
Xfce 4.14
Linux Mint 19.3 ontvangt tot 2023 beveiligingsupdates.
Tot 2020 zullen toekomstige versies van Linux Mint dezelfde pakketbasis gebruiken als Linux Mint 19.3, waardoor het voor mensen triviaal is om te upgraden en kan het ontwikkelingsteam zich volledig op deze basis richten.
Leave A Comment