Buurtlinux

Waarom Buurtlinux?

Zoals je op de pagina Hulp bij Linux al hebt kunnen lezen vindt de ondersteuning vanuit de Linux-distributies voor thuisgebruikers voornamelijk online plaats, in de vorm van documentatie, fora, mailing lists en via een messenger zoals ICQ. Het is geweldig om te zien hoe goed alle distributies hun best doen om met hun beperkte middelen zoveel mogelijk gebruikers te kunnen voorzien van ondersteuning. De meeste distributies bestaan immers bij gratie van vrijwilligers, er is dus geen geld om een helpdesk of winkels in het leven te roepen.

Echter om het gebruik van Linux door een groter publiek te promoten (en daarmee indirect ook het gebruik door bedrijven), moet er ook ondersteuning geboden kunnen worden aan wat ik voor het gemak even noem de ‘gewone’ gebruiker. Deze gewone gebruiker wil een computer die het gewoon doet en dat, als er nieuwe dingen geïnstalleerd moeten worden om bijvoorbeeld websites goed te kunnen weergeven, dit gewoon kan met een simpele druk op de knop. Bijna alle grote Linux-distributies hebben veel moeite gedaan om dit voor elkaar te krijgen en dit heeft ertoe geleid dat er nu hele gebruikervriendelijke Linux-distributies bestaan.

Hiermee blijven nog slechts twee grote struikelblokken over. De eerste is de vraag hoe krijg ik Linux geinstalleerd op mijn computer?. Bij de meeste computers die je in de winkel koopt staat namelijk al een besturingssysteem voorgeïnstalleerd en meestal is dit Windows, of het besturingssysteem van Apple als je een Mac koopt. Je bent dus als gebruiker zelf degene die Linux zou moeten installeren. Het tweede struikelblok is de vraag Wie helpt mij als er een keer iets met mijn computer is?. Er zijn zoveel mensen om je heen die handig zijn met Windows en alle computer-winkels en -bedrijven kunnen je Windows-problemen wel oplossen. De meeste computerwinkels bieden echter geen ondersteuning voor Linux. Je bent dus aan je handige neefje of nichtje overgeleverd voor hulp.

Buurtlinux probeert deze obstakels weg te nemen door overzichtelijk te maken waar je in jouw buurt iemand kunt vinden die je kan helpen met de installatie van Linux of andere problemen die je tegenkomt gaandeweg het gebruik van Linux. Via deze website kunnen mensen met kennis van een bepaalde Linux-distributie zich aanmelden als vrijwilliger of bedrijf en zich aanbieden als Linux hulpverlener op de pagina Bied hulp. Al deze hulpverleners zijn vervolgens terug te vinden op de pagina Zoek hulp.

Met Buurtlinux als extra hulp hoop ik dat meer mensen ervoor kiezen om Linux te gaan gebruiken. Vanwege het feit dat het gratis is, vanwege de filosofie van open source of gewoon uit nieuwsgierigheid. Ik wens je heel veel plezier met je Linux-computer!

Ruud Beukema
Initiatiefnemer Buurtlinux

Posted by:

Arie

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top